H2020
2014. február 25.
2014. február 25.
2014. február 25.
2014. február 25.
2014. február 25.
2014. február 25.
48 milliárd euró K+I beruházásokra az EU és az EBB-csoport közös finanszírozásával
Az Európai Bizottság és az Európai Beruházási Bank (EBB) Csoport ma indította útjára az EU új generációs pénzügyi eszközeit és tanácsadói szolgáltatásait, hogy az innovatív cégek könnyebben jussanak finanszírozáshoz.

A következő hét évben az „InnovFin – uniós finanszírozás innovátoroknak” termékeivel a kis- és középvállalkozások, a nagyvállalatok, valamint a kutatási infrastruktúrák gazdái kutatási és innovációs (K+I) tevékenységeinek támogatása céljából várhatóan több mint 24 milliárd euró lesz elérhető. Ezzel a finanszírozással 48 milliárd eurónyi K+I beruházás is támogatható lesz.

Máire Geoghegan-Quinn, a kutatásért, az innovációért és a tudományért felelős uniós biztos a következőket nyilatkozta: „A pénzügyi eszközök a növekedést erősítő vállalatokba és tevékenységekbe való beruházás innovatív módját jelentik. Az EU az innovációba való üzleti befektetés terén elmarad globális versenytáraitól, ezért ösztönöznünk kell a bankokat arra, hogy nyújtsanak kölcsönt ezekre a projektekre és segítsék a kutatásintenzív vállalatok e finanszírozáshoz jutását. Ez segíteni fog annak az uniós célnak az elérésében, hogy 2020-ig a GDP 3%-át kutatásra és fejlesztésre fordítsuk.”

Az „InnovFin – uniós finanszírozás innovátoroknak” több testreszabott termékből tevődik össze – a kkv-knak kölcsönt adó közvetítőknek nyújtott garanciáktól a vállalatoknak adott közvetlen kölcsönökig, ami a legkisebb és legnagyobb K+I projektek támogatásához egyaránt hozzájárul az EU-ban, valamint a „Horizont 2020”-hoz, az EU új, 2014–2020 közötti kutatási programjához csatlakozott országokban. Az „InnovFin – uniós finanszírozás innovátoroknak” az EU hetedik kutatási és technológiafejlesztési keretprogramja keretében kifjelesztett kockázatmegosztó finanszírozási mechanizmus sikerére épül, amellyel több mint 11 milliárd eurónyi támogatást juttattak 114, összesen több mint 30 milliárd euró értékű K+I projektnek.

Az Európai Beruházási Bank vagy a közép- és nagyvállalatoknak fog kölcsönöket nyújtani, vagy a nekik kölcsönző bankoknak ad garanciákat. Az Európai Beruházási Alap a kis- és középvállalkozásoknak kölcsönt adó bankoknak fog garanciákat nyújtani, valamint a későbbiekben az induló (start-up) és gyorsan növekvő vállalkozások tőkefinanszírozását ellátó kockázatitőke-alapokba fog beruházni.

A programot az EU görög elnöksége indítja el a kutatás és innováció finanszírozásához való hozzájutás javításának megvitatása céljából szervezett kétnapos konferencián.

Az InnovFin garanciáit és kölcsöneit a „Horizont 2020” keretében, valamint az EBB csoport által a K+I beruházások támogatására elkülönített alapokból finanszírozzák. Ezek a beruházások jellegükből adódóan kockázatosabban és nehezebben értékelhetők, mint a tárgyi beruházások. Minden eszköz alkalmazását a kereslet határozza meg, nem lesznek előzetesen felosztva ágazatok, országok vagy régiók között. A hitelviszonyt megtestesítő értékpapírokat a közeljövőben az Európai Beruházási Alap (EBA) kezelésében lévő, tulajdonviszonyt megtestesítő eszközcsomag fogja kiegészíteni. A „Horizont 2020” összességében közel 80 milliárd eurós költségvetéséből e pénzügyi eszközök támogatására mintegy 2,7 milliárd euró jut.

Háttér-információk az InnovFin termékekről

Az InnovFin Large Projects (InnovFin nagy projektek) célja olyan K+I projektek kockázati finanszírozáshoz juttatása, amelyek származhatnak nagyvállalatoktól, közepes és nagy piaci tőkeértékű vállalatoktól; egyetemekről és kutatóintézetektől; K+I infrastruktúrából (beleértve az innovációt lehetővé tevő infrastruktúrát is); a köz- és magánszféra közötti partnerségektől (PPP); és különleges célú gazdasági egységektől vagy projektekből (többek között újfajta, kereskedelmi méretű ipari bemutató projektekből is). A 7,5 millió € és 300 millió € közötti kölcsönöket közvetlenül az Európai Beruházási Bank nyújtja.

Az InnovFin MidCap Growth Finance (InnovFin növekedés-finanszírozás közepes tőkeértékű vállalatoknak) elsőbbségi és alárendelt kölcsönöket vagy garanciákat biztosít (beleértve a mezzanine és a kvázisajáttőke-finanszírozást is) annak érdekében, hogy javítsa elsősorban az innovatív nagy piaci tőkeértékű (legfeljebb 3000 munkavállalót alkalmazó) vállalatok, de a kkv-k és kis és közepes tőkeértékű vállalatok finanszírozáshoz jutását is. A 7,5 millió € és 25 millió € közötti értékű kölcsönöket közvetlenül az Európai Beruházási Alap nyújtja az Unió tagállamai és társult országai támogatásra jogosult kedvezményezettei számára.

Az InnovFin MidCap Guarantee (InnovFin garancia közepes tőkeértékű vállalatoknak) 7,5 millió € és 25 millió € közötti összegben garanciát vagy hitelgondoskodást nyújt különösen az innovatív nagy piaci tőkeértékű (legfeljebb 3000 munkavállalót alkalmazó) vállalatoknak. Ezt az eszközt az Európai Beruházási Bank hozta létre, és pénzügyi közvetítőkön (bankok, pénzügyi intézmények) keresztül az Unió tagállamai és társult országai számára áll rendelkezésre. Az eszköz keretében az EBB garanciát ad a pénzügyi közvetítőknek esetleges veszteségeik egy részére, valamint viszontgaranciát nyújt a garanciaintézeteknek.

Az InnovFin SME Guarantee (InnovFin garancia kkv-knak) garanciát és viszontgaranciát nyújt a 25 000 € és 7,5 millió € közötti hitelfinanszírozásra, azzal a céllal, hogy az innovatív kis- és középvállalkozások és kis piaci tőkeértékű (legfeljebb 499 munkavállalót alkalmazó) vállalatok könnyebben jussanak finanszírozáshoz. Ezt az eszközt az Európai Beruházási Alap hozta létre, és pénzügyi közvetítőkön (bankok és más pénzügyi intézmények) keresztül az Unió tagállamai és társult országai számára áll rendelkezésre. Az eszköz keretében az EBA garanciát ad a pénzügyi közvetítőknek az eszközből finanszírozott adósságfinanszírozásból eredő veszteségeik egy részére.

Az EBB által a „Horizont 2020” költségvetéséből nyújtott, legfeljebb 28 millió € értékű InnovFin Advisory (InnovFin tanácsadó) szolgáltatások célja a hosszú távú befektetést igénylő nagy projektek „bankképességének” és befektetésre való felkészültségének javítása. Az EBB ezenfelül tanácsot is ad a kockázati K+I finanaszírozás megszerzését lehetővé tevő feltételek javítása érdekében. A fő ügyfelek várhatóan azoknak a nagy K+I projekteknek a gazdái lesznek, amelyek teljesítik a „Horizont 2020” társadalmi kihívásait. A tanácsadó szolgáltatások várhatóan mintegy 20 milliárd eurónyi beruházási értékkel fogják gyorsítani a projektek fejlesztését.

További információk:

„Horizont 2020” keretprogram
Hozzáférés az uniós finanszírozáshoz
Európai Beruházási Bank
Európai Beruházási Alap

Tájékoztatás a sajtó számára:

Európai Beruházási Bank (EBB): Helen Kavvadia, Tel.: +352 4379 84486
Európai Beruházási Alap (EBA): Susanne Gutjahr, +352 426 688 487

Kapcsolattartás:

Michael Jennings (+32 2 296 33 88) Twitter: @ECSpokesScience
Monika Wcislo (+32 2 295 56 04)

Forrás: europa.eu

Link küldés
.
PDF
Cikk nyomtatás
Utolsó módosítás: 2015. január 29.
A weboldalon HTTP-sütiket használunk, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Az adatvédelmi tájékoztatóban bővebb információkat talál arról, hogyan gondoskodunk adatainak védelméről.
Rendben