H2020
2014. február 25.
2014. február 25.
2014. február 25.
2014. február 25.
2014. február 25.
2014. február 25.
Big data: 2,5 milliárd eurós partnerség az Európai Bizottság és az adatipar közöt
Az Európai Bizottság és az európai adatipar vállalta, hogy egy köz- és a magánszféra közötti partnerség (PPP) keretében 2,5 milliárd eurót fektet be. A cél, hogy erősödjék az adatipar, Európa pedig a globális adatverseny éllovasa legyen.

Az óriási méretű adathalmazok (big data) sikeres kezelése a következő előnyökkel járna:

  • az európai cégek akár 30%-os részesedése a globális adatpiacból,
  • 2020-ig 100 000 új, adatokkal kapcsolatos munkahely Európában,
  • 10%-kal alacsonyabb energiafogyasztás, jobb egészségügyi eredmények és termelékenyebb ipari gépek.

Neelie Kroes, a Bizottság alelnöke és Jan Sundelin, a Big Data Value Association elnöke ma aláírnak egy a big datával foglalkozó PPP létrehozásáról szóló egyetértési megállapodást. A Big Data Value Association tagja többek között az ATOS, a Nokia Solutions and Networks, az Orange, az SAP, a SIEMENS, valamint egy sor kutató intézmény, többek között a német Fraunhofer Intézet és a Német Mesterségesintelligencia-kutató Központ (Deutsches Forschungszentrum für Künstliche Intelligenz). A Horizont 2020 program részeként az EU több mint 500 millió eurót különített el a 2016–2020-as időszakra, amelyhez a magánpartnerek várhatóan legalább négyszer ennyit (2 milliárd €) tesznek hozzá.

Neelie Kroes elmondta: „A jövő gazdaságának motorja és alapja az adat. Teljesítményének növeléséhez mindenféle szervezetnek szüksége van ezekre az építőkövekre: a mezőgazdaságtól a gyárakig, a laboratóriumoktól a sarki boltig.”

A PPP segítségével az állami és magánszektorban, valamint a felsőoktatásban zajló kutatási erőfeszítések paradigmaváltó big data-elképzelések kutatásának és innovációjának támogatására összpontosíthatnak. A főbb területek közé tartozhat az energetika, a feldolgozóipar és az egészségügy, és így olyan szolgáltatások jöhetnek létre, mint például a személyre szabott orvoslás, az élelmiszerlogisztika vagy az előrejelző analitika (predictive analytics). Stratégiai kutatási és innovációs programja végrehajtásával és a Horizont 2020 támogatások közös prioritásokra való koncentrálásával a partnerség erősíteni fogja az európai big data közösséget, és segíteni fog egy leendő virágzó adatvezérelt gazdaság megalapozásában. A PPP ezenkívül „innovatív tereket” is támogatni fog, ahol biztonságos környezetben lehet magán- és nyilvános adatokkal kísérletezni. Ezek egyben üzleti inkubátorházként fognak működni, illetve a készségek és bevált gyakorlatok cseréjének csomópontjai lesznek.

A 2015. január 1-jén induló partnerség az egyik konkrét megvalósulása annak a friss európai bizottsági szakpolitikai és cselekvési tervnek, amely az európai adatvezérelt gazdaság fejlődését hivatott gyorsítani (lásd: IP/14/769 és MEMO/14/455).

 

Háttér-információk:

A világon minden egyes percben 1,7 millió gigabyte – 360 000 DVD-nek megfelelő – adat keletkezik. Másként fogalmazva: fejenként naponta 6 megabyte. Ez az információ számos különböző forrásból – többek között emberektől, gépektől, érzékelőkből – származik. Idetartoznak például az éghajlati adatok, a műholdképek, a digitális fényképek és videók, a banki tranzakciók adatai vagy a GPS-jelek is.

Ennek eredményeként az adatipar évente 40%-kal növekszik, vagyis 7-szer gyorsabban, mint az ikt-szektor általában. A döntéshozatali folyamatukat adatokból kinyert tudásra építő vállalkozások termelékenysége 5–6%-kal növekszik. Az óriási méretű adathalmazok feldolgozása más most is segíti az agysérülések diagnózisának felgyorsítását vagy a fejlődő országok terméshozamainak előrejelzését. A globális big data technológia és szolgáltatások több százezer új munkahelyet fognak létrehozni az elkövetkező években.

A hatalmas lehetőségek mellett a big data kihívást is jelent: a mai adatállományok annyira nagyok és bonyolultak, hogy feldolgozásuk új ötleteket, eszközöket és infrastruktúrát kíván. Megfelelő jogi keretet, rendszereket és technikai megoldásokat igényel a magánélet védelme és a biztonság szavatolása is.

A most induló big data partnerség a Horizont 2020 program keretében működő 8 további PPP tevékenységét egészíti ki, többek között: Fotonika, Robotika, Nagy teljesítményű számítástechnika, Fejlett 5G hálózatok a jövő internetéhez és A jövő üzemei. Ezek olyan stratégiai technológiák, amelyek a tudásalapú európai gazdaság kulcsfontosságú ágazataiban fogják támogatni a növekedést és a munkahelyteremtést, ráadásul jelentős társadalmi kihívásokra is válaszokat keresnek.

 

A PPP felépítése

A Data PPP az Európai Bizottság és a Big Data Value Association közötti partnerség. Utóbbi egy nonprofit, ipar által vezetett szervezet, amelynek tagja többek között az ATC, az IT Innovation, az IBM, a SINTEF, a Bolognai Egyetem (CINI), a Madridi Műszaki Egyetem, a NOKIA Solutions and Networks, a THALES, a Duisburg-Esseni Egyetem, a Siemens, az SAP Engineering, a TIE Kinetix, az ANSWARE, a Software AG, az Orange, az Atos, az INDRA, az ITI, a VTT, a Fraunhofer Intézet, a DERI és a Berlini Műszaki Egyetem. A szövetség nyitva áll további vállalatok és kutatószervezetek előtt is.

 

További információk

 

A big data munkára fogása Európa számára

Közlemény: Úton a prosperáló adatközpontú gazdaság felé

Forrás: http://europa.eu/rapid/press-release_IP-14-1129_hu.htm

 

Kövesse bejegyzéseinket: @EUDataEcosystem

Neelie Kroes: Kövesse Neelie Kroest a Twitteren

Kapcsolattartás:

E-mail: comm-kroes@ec.europa.eu Telefon: +32.229.57361, Twitter: @NeelieKroesEU

Tájékoztatás a nyilvánosság számára: Europe Direct a 00 800 6 7 8 9 10 11 telefonszámon vagy e-mailben


 

Boros Ilona

Európai Uniós Osztály

Külkapcsolatok Főosztálya

NEMZETI INNOVÁCIÓS HIVATAL

-------------------------------------------------------

Cím: 1061 Budapest, Andrássy út 12.

Tel.: 06-1-484-2534

Fax: 06-1-266-0801   

E-mail: ilona.boros@nih.gov.hu

www.nih.gov.hu

http://www.kormany.hu

Link küldés
.
PDF
Cikk nyomtatás
Utolsó módosítás: 2014. november 10.
A weboldalon HTTP-sütiket használunk, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Az adatvédelmi tájékoztatóban bővebb információkat talál arról, hogyan gondoskodunk adatainak védelméről.
Rendben