H2020
2014. február 25.
2014. február 25.
2014. február 25.
2014. február 25.
2014. február 25.
2014. február 25.
A Horizont 2020 program KKV-támogató eszköz első pályázati körében 3 magyar KKV jut támogatáshoz
A Horizont 2020 keretprogrammal létrejött támogatási eszköz innovatív kisvállalkozásokat segít abban, hogy ötleteiket piacképes termékekre váltsák. A hét év alatt mintegy 3 milliárd euróval gazdálkodó eszköz 70%-os (egészségügyi témában 100%-os) támogatási intenzitással vissza nem térítendő támogatást nyújt kereskedelmi célú innovációhoz kapcsolódó megvalósíthatósági tanulmányokhoz (1. fázis) és demonstrációs projektekhez (2. fázis).

Emellett a beruházási szakaszra megérett ötletekkel a kkv-k üzletfejlesztési tanácsadásra és egyéb támogató szolgáltatásokra is pályázhatnak (3. fázis). A kkv-támogató eszközzel az Európai Unió a nagy növekedési potenciált rejtő, kiemelkedően innovatív kisvállalkozásokat kívánja forrásokhoz juttatni. A pályázati eljárás egyszerű, de csak a legkiválóbb projektek részesülnek támogatásban.

Az első értékelési fordulóra beadott 2666 pályázatból 21 ország (uniós tagállamok és a Horizont 2020 programhoz társult országok) összesen 155 kis- és középvállalkozása (KKV) jut egyenként 50 000 eurónyi forráshoz innovációs stratégiájához kapcsolódó megvalósíthatósági tanulmány finanszírozására. Emellett a nyertes KKV-k egy maximum három napos üzletvezetési tréningen is részt vehetnek.

Máire Geoghegan-Quinn, a kutatásért, az innovációért és a tudományért felelős uniós biztos kijelentette: „Az új kkv-támogató eszköz iránt mutatkozó érdeklődés bíztató jel. Egyértelműen mutatja, hogy a szektorban tényleges igény van ilyen típusú támogatásra. Bízom benne, hogy a támogatott üzleti tervek jelentős része valós termékké és szolgáltatássá érik, növekedést és munkahelyeket teremtve gazdaságainkban. Az innovációs bajnokok növekedése közös érdekünk!”

A KKV fejlesztési eszköz pályázat első fázisának első értékelési fordulóján a 166 beadott magyar pályázatból 3 nyert támogatást. A nyertesek az élelmiszertermelés, alacsony szén-dioxid kibocsátású rendszerek és a biomarkerek és diagnosztikai eszközök témakörben pályáztak.

A pályázat értékelését koordináló ügynökség (EASME) tapasztalatai alapján a jó projekt:

  • nemcsak a projektre fókuszál, hanem az üzleti lehetőségre és a piaci bevezetésre is
  • meggyőzően mutatja be a pályázó céget (hangsúlyozva a cég sikertényezőit a versenytársakhoz képest!)
  • elegendő információt ad a versenytársak megoldásairól
  • jelentős innováció tartalommal rendelkezik a piacon levő termékekhez képest

A pályázatok egész évben folyamatosan benyújthatók, értékelésükre évente négy alkalommal kerül sor. A beérkező pályázatok értékelésének következő határnapja az 1. fázis esetében 2014. szeptember 24., a 2. fázis esetében 2014. október 9.

 

A 2666 beadott pályázatból, 2602 volt befogadható és 317 kapott az értékelés során a támogathatósági küszöb feletti pontszámot. A küszöb feletti pályázatok 49%-a nyert támogatást.

 

projects pre selected by country

 

analysis

 

topic-country

Link küldés
.
PDF
Cikk nyomtatás
Utolsó módosítás: 2014. november 10.
A weboldalon HTTP-sütiket használunk, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Az adatvédelmi tájékoztatóban bővebb információkat talál arról, hogyan gondoskodunk adatainak védelméről.
Rendben