H2020
2014. február 25.
2014. február 25.
2014. február 25.
2014. február 25.
2014. február 25.
2014. február 25.
Tanulmányok szerint az EU egységes kutatási piaca most már a nemzeti reformoktól függ
A tagállamok, a kutatási szereplők és a Bizottság között létrejött EKT-partnerség jelentős előrehaladást ért el az Európai Kutatási Térség (EKT) kiteljesítése terén. A kutatók és a tudományos ismeretek szabad mozgását lehetővé tevő Európai Kutatási Térség (EKT) megvalósításának feltételei már biztosítottak európai szinten. Most tagállami szinten kell végrehajtani a szükséges reformokat annak érdekében, hogy az EKT működőképessé váljon.

Ezt a legfőbb következtetést vonja le az EKT kiteljesítéséről szóló legfrissebb jelentés, amelyet a Bizottság 2014. szeptember 16-án ismertetett. A jelentés aktualizálja a tavalyi áttekintést (IP/13/851), emellett pedig egyedi országjelentéseket is tartalmaz, amelyek a helyszíni, különösen pedig a kutatószervezetek szintjén történő végrehajtásról nyújtanak rövid áttekintést.

Az EKT-közleményben bejelentett alábbi kezdeményezések már jól működnek:

  • a tagállamok egyre több intézkedést fogadnak el az EKT támogatására, s ezek az intézkedések nemzeti reformprogramjaikban is szerepelnek;
  • az EU beépítette az EKT-t az európai szemeszterbe, továbbá a Horizont 2020 keretprogramon belül jelentős finanszírozást biztosít az EKT-hez kapcsolódó intézkedésekhez, előmozdítja a nyílt munkaerő-felvételt, a publikációkhoz és adatokhoz való nyílt hozzáférést, valamint a nemek közötti egyenlőséget;
  • a kutatószervezetek, így például a kutatásfinanszírozó és kutatást végző intézmények jelentős támogatást nyújtanak az EKT menetrendjének megvalósításához;
  • létrejött az EKT nyomon követésére szolgáló mechanizmus, amely egyre reprezentatívabb adatokkal szolgál a tagállami és intézményi szintű teljesítmények értékelésére.

Az elemzés megerősíti, hogy az EKT kiteljesítéséhez szükséges, a Bizottság által 2012-ben meghatározott valamennyi feltétel már biztosított.

Ennek ellenére a tagállamok és az intézmények között egyaránt mutatkoznak eltérések. Például miközben valamennyi tagállamban támogatnak versenyeztetéssel kiválasztott projekteket, ezek mennyisége tagállamról tagállamra jelentősen eltér. S míg a tagállamok több mint a felében léteznek olyan kezdeményezések, amelyek a kutatás terén elő kívánják mozdítani a nemek közötti egyenlőséget, kézzelfogható változás csupán igen lassan érzékelhető. Noha a jelentés rámutat, hogy nem létezik egységes megoldás az EKT kiteljesítésére, egyértelmű, hogy akkor válhat igazán hatékonnyá és hasznossá, ha nemzeti intézkedéseket foganatosítanak.

A tagállamoknak 2015-ig EKT-ütemterveket kell kidolgozniuk, amelyekben ismertetik az EKT kiteljesítését célzó következő lépéseiket. A Bizottság, a kutatás területén érdekelt felek szervezetei és a tagállamok 2015 márciusában fognak találkozni Brüsszelben, hogy számba vegyék az eddig elért eredményeket.

További információ: http://europa.eu/rapid/press-release_IP-14-1003_hu.htm

Link küldés
.
PDF
Cikk nyomtatás
Utolsó módosítás: 2015. január 29.
A weboldalon HTTP-sütiket használunk, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Az adatvédelmi tájékoztatóban bővebb információkat talál arról, hogyan gondoskodunk adatainak védelméről.
Rendben