H2020
2014. február 25.
2014. február 25.
2014. február 25.
2014. február 25.
2014. február 25.
2014. február 25.
Tanácsok H2020 projekt koordinátorai és partnerei számára

Tanácsok H2020 projekt koordinátorai és partnerei számára a kialakult járványügyi helyzetre tekintettel

  • Amennyiben bizonyos tevékenységek nem végezhetők el a járványügyi helyzet miatti korlátozásokra tekintettel (pl. kísérletek, labormunka a szükséges infrstruktúra hiányában), lehetőség szerint csoportosítsák át úgy a feladatokat, hogy a jelen időszakban a home office-ból elvégezhető feladatokra koncentráljanak. A home office-ból végzett tevékenység akkor is elszámolható jelen esetben, ha a távmunka nem bevett gyakorlat az intézménynél, illetve ha ezzel eltérnek a feladatok eredeti ütemezésétől. A projekt megítélt költségvetését nem lehet növelni addicionális feladatokkal, melyek a home office-ból fakadnak.
    Timesheet kitöltése távmunka esetén is kötelező, azonban elektronikus aláírás hiányában elfogadható megoldás, ha a projekten dolgozó munkatárs aláírt és szkennelt vagy lefényképezett timesheetjét felettese (supervisor) e-mailben igazolja vissza.
  • Amennyiben a konzorcium szükségesnek ítéli meg, kérheti a projekt futamidejének meghosszabbítását szerződésmódosításon keresztül. A 6 hónapot meg nem haladó hosszabbítási kéréseket gyorsított eljárásban hagyják jóvá. A 6 hónapot meghaladó kéréseket esetről esetre vizsgálják. A támogatási szerződésben szereplő támogatási összeg nem növelhető egyik esetben sem, azonban e kereten belül a megnövelt futamidő alatt keletkező költségek elszámolhatóak.
  • Amennyiben a konzorcium szükségesnek ítéli meg, kérheti a projekt felfüggesztését, azonban e döntés meghozatala során figyelemmel kell lenni arra, hogy a felfüggesztés időtartama alatt felmerült esetleges költségek nem számolhatóak el a projekt terhére.
  • A partnerek tegyenek meg minden tőlük tehetőt a megvalósítás során, a járványügyi helyzettel kapcsolatban felmerült vis maior költségek (pl. lemondott konferencia részvételi díja és utazási költsége) minimalizálásáért és e költségek elszámolhatóságáról minél előbb egyeztessenek – a koordinátoron keresztül – a projekt brüsszeli kapcsolattartójával (Project Officer), aki esetről-esetre fog dönteni az elszámolhatóságról. Ha a vis maior helyzetből fakadóan a megvalósítás során többletköltség keletkezik (pl. egy lemondott konferencia későbbi megtartásához kötődő ismételt utazási költség), akkor e költségek elszámolhatóak lehetnek, azonban kizárólag az eredetileg megítélt támogatási összeg keretein belül.
  • Ne mulasszák el benyújtani az időközi vagy záróbeszámolót arra való hivatkozással, hogy az nem állítható össze teljeskörűen. Jelen helyzetben elfogadható egy rövidebb, lényegretörő szakmai beszámoló, amely kitér a főbb eredményekre, a nehézségek okaira és következményeire. A hiányosságok pótolhatók a következő beszámolási időszakban, záróbeszámoló esetén pedig kérhető a tevékenységek befejezéséhez a projekt futamidő meghosszabbítása. Záróbeszámoló esetén mellőzhetik a CFS (kötelező könyvvizsgálat) benyújtását, amennyiben azt nem tudják elkészíttetni, de annak pótlásáig csak 324.999 EUR erejéig térítik meg az adott partner projekt során felmerült költségeit (a fennmaradó összeget a CFS benyújtását követően kapják meg).
    Amennyiben az időközi vagy záróbeszámolót késedelmesen nyújtják be, a költségek megtérítése is késedelmet fog szenvedni.
  • A projekt produktumok (deliverables) benyújtásának és a mérföldkövek (milestones) elérésének késedelme esetén értesítsék – a koordinátoron keresztül – a Project Officert, aki maximálisan rugalmassággal fog eljárni.

Forrás: https://ec.europa.eu/

További kérdések esetén keressék bizalommal a H2020 program jogi és pénzügyi területével foglalkozó kollégáinkat:
dr. Hollósi Krisztinát (krisztina.hollosi@nkfih.gov.hu) és Kápli Balázst (balazs.kapli@nkfih.gov.hu).

Link küldés
.
PDF
Cikk nyomtatás
Utolsó módosítás: 2020. április 03.
A weboldalon HTTP-sütiket használunk, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Az adatvédelmi tájékoztatóban bővebb információkat talál arról, hogyan gondoskodunk adatainak védelméről.
Rendben