H2020
2014. február 25.
2014. február 25.
2014. február 25.
2014. február 25.
2014. február 25.
2014. február 25.

Kapcsolódó felhívások >> Közös programok >> EMPIR
Európai Metrológiai Kutatási és Innovációs Program
A metrológia a mérés tudománya, a méréssel kapcsolatos valamennyi elméleti és gyakorlati kérdéssel foglalkozik. A metrológia érdeklődésének középpontjában a mértékegységek meghatározása, alkalmazása és használatának terjesztése, valamint az alapegységekkel (kilogramm, méter, másodperc, kelvin stb.) való viszonyuk meghatározása áll. A szükséges kutatási háttér és infrastruktúra biztosítása, működtetése a nemzeti metrológiai intézetek (NMI-k) feladata.

2007-ben a nemzeti metrológiai intézeteket (NMI) összefogó EURAMET (European Association of National Metrological Institutes) az európai metrológiai kutatás-fejlesztés összefogása érdekében létrehozta az EMRP (European Metrology Research Programme) Bizottságot. Az EMRP-re vonatkozó kezdeményezés a nemzeti metrológiai kutatási tevékenységek egymáshoz igazításával és integrálásával olyan közös kutatási programot hozott létre, amely mind tudományos tartalmát, mind vezetését, mind pénzügyeit tekintve integrált keretek között működik, nagyban hozzájárul az európai kutatási térség megvalósításához. Az EMRP az EU 7. Keretprogramjának részeként jött létre az Európai Unió és az EURAMET közös finanszírozásában az összes európai metrológiai forrás 44%-át lefedő 400 millió eurós (+ 100 millió euró tartalék) költségvetéssel, melynek felét EU-támogatás biztosítja.

Az EMRP program továbbfejlesztéseként az EMPIR (Európai metrológiai program – Innováció és kutatás) program célkitűzései a következők:

  • integrált és a célok szempontjából megfelelő metrológiai megoldások kidolgozása az innováció és az ipar versenyképességének támogatása érdekében, valamint mérési technológiák rendelkezésre bocsátása az egészségüggyel, a környezetvédelemmel, az energetikával és más területekkel összefüggő társadalmi kihívások megoldásához, ideértve a szakpolitikák kialakításának és végrehajtásának támogatását is,
  • olyan integrált európai metrológiai kutatási rendszer létrehozása, amely rendelkezik a szükséges kritikus tömeggel, és regionális, nemzeti, európai és nemzetközi szinten egyaránt aktív szerepet vállal.

Az EMPIR program legfőbb változásai az előző EMRP programhoz képest:

  • A program célterülete kiszélesedik: célzott modulok foglalkoznak az ipari kutatással és hasznosítással, a szabványosítás támogatásával és a kapacitásépítéssel.
  • Az érdekeltekkel való szorosabb együttműködéssel és a szélesebb kutatóközösség közvetlen részvételével is számol.
  • A Horizon 2020 keretprogramból származó EU-finanszírozás szintje megnő.
  • A részt vevő államok száma 22-ről 28-ra növekszik.
  • A javaslat mind a hatóságok számára (EU- és nemzeti szinten egyaránt), mind a magánszektorbeli jogalanyok számára egyszerűsíti az adminisztrációs eljárásokat.

További információ: http://www.euramet.org/index.php?id=homepage

Link küldés
.
PDF
Cikk nyomtatás
Utolsó módosítás: 2014. március 19.
A weboldalon HTTP-sütiket használunk, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Az adatvédelmi tájékoztatóban bővebb információkat talál arról, hogyan gondoskodunk adatainak védelméről.
Rendben