H2020
2014. február 25.
2014. február 25.
2014. február 25.
2014. február 25.
2014. február 25.
2014. február 25.
A társadalmi nemek egyenlősége a Horizont2020-ban
Sokan panaszkodnak, hogy az európai uniós kutatás- fejlesztési pénzügyi források korábban nem segítették közvetlenül a társadalmi nemek egyenlőségét. Ezen alapvetően változtat a Horizon2020, mert most először az EU történetében a kutatási projektek összeállításánál, a résztvevők kiválasztásánál, valamint, az értékelési folyamatnál a társadalmi nemek szempontja megfelelően szerepel a kutatási és az innovációs stratégiák, programok, projektek és a kutatás minden fázisában. (Az Európai Parlament és Tanács 1291/2013/EU rendelet 14. 16. 31. 32 cikkelyei)

 

Ezzel azt a célt kívánja elérni az Európai Bizottság, hogy ne csak az alulreprezentált nem aránya növekedjen a tanácsadó testületekben (a cél az 50% elérése), hanem az is, hogy a társadalmi nemi elemzés a kutatás és az innováció területén segítse a tudományos minőség és a társadalmi relevancia növekedését a létrehozott tudás, technológia és innováció tekintetében. Ha megnézzük a Horizon2020 keretprogramot létrehozó rendeletet, a részvételi szabályokat valamint az adott programokat, látjuk, hogy a társadalmi nemek szempontja mindenhol szerepel. Nemcsak a társadalmi nem, mint önmagában kutatási téma, hanem minden tématerületen átfogóan szerepet kap. A következő helyeken találhatók azok a témakörök, melyeknél a társadalmi nemek relevanciáját elemezni kell:

http://ec.europa.eu/research/participants/portal/desktop/en/opportunities/h2020/ftags/gender.html#c,topics=flags/s/Gender/1/1&+callDeadline/desc

http://ec.europa.eu/research/participants/portal/desktop/en/opportunities/h2020/search/search_topics.html

Az is újdonság, hogy először most szerepel a társadalmi nemekkel kapcsolatos oktatás a beadott pályázat elszámolható költségeként. Ez a pályázókat arra buzdítja, hogy ha eddig nem is, de mostantól vizsgálják szakterületük társadalmi nemi vonatkozásait és ehhez kérjék a társadalmi nemekkel rendelkező szakértők közreműködését, valamint, képezzék a kutatási projektet befogadó intézmény dolgozóit. Az Európai Bizottság távlati célja, hogy a kutatás és fejlesztés versenyképességének javításával az egyetemek és kutatóintézetek szervezeti kereteit átalakítsa.

Ha valakinek szüksége van további információra a következő angol nyelvű anyagokat találja meg:

http://www.genderportal.eu

http://ec.europa.eu/research/sciencesociety/document_library/pdf_06/gendered_innovations.pdf

http://ec.europa.eu/research/sciencesociety/gendered-innovations/index_en.cfm

http://www.yellowwindow.be/genderinresearch/

http://www.quing.eu/files/results/final_opera_report.pdf

http://www.genderste.eu

Pető Andrea, egyetemi docens, Közép Európai Egyetem

Horizon2020 Tanácsadó testület tagja

http://www.ceu.hu/profiles/faculty/andrea_peto

Link küldés
.
PDF
Cikk nyomtatás
Utolsó módosítás: 2014. május 08.
A weboldalon HTTP-sütiket használunk, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Az adatvédelmi tájékoztatóban bővebb információkat talál arról, hogyan gondoskodunk adatainak védelméről.
Rendben