H2020
2014. február 25.
2014. február 25.
2014. február 25.
2014. február 25.
2014. február 25.
2014. február 25.
Mondja el a véleményét a tudomány jövőjéről! Nyilvános konzultáció a Tudomány 2.0-ról
A nyitottabb, adatokra épülő és emberközpontú kutatás és innováció irányába mutató tendenciák megismerése érdekében az Európai Bizottság a tegnapi napon nyilvános konzultációt indított a „Tudomány 2.0” témakörében.

A kutatók digitális eszközök igénybevételével ma már emberek ezreit vonják be a kutatásokba, például oly módon, hogy felkérik őket arra, jelentsék, ha elkapják az influenzát, lehetővé téve így az esetleges járványok kitörésének előrejelzését és nyomon követését. A tudósok egyre nyitottabbá is válnak: munkájuk minőségének fokozása érdekében kutatási eredményeiket már korai szakaszban megosztják az online felületeken, ami lehetővé teszi azok összehasonlítását és megvitatását. A tudományos publikációk egyre nagyobb arányban elérhetők ingyenesen online módon. Egyes becslések szerint a világon elérhető adatok 90 százaléka az elmúlt két évben jött létre, és a tudományos adatok mennyisége évente 30 százalékkal nő. 

A konzultáció keretében felmérik, hogy az emberek mennyire ismerik ezeket a folyamatokat, illetve mennyire vesznek részt azokban, továbbá megpróbálják megismerni az azzal kapcsolatos nézeteket, hogy a „Tudomány 2.0” milyen lehetőségeket teremtett az európai tudomány és kutatás versenyképességének megerősítése terén. Az észrevételeket 2014. szeptember 30-ig lehet megtenni.

További információ a konzultációval kapcsolatban:
http://ec.europa.eu/research/consultations/science-2.0/consultation_en.htm

Forrás: http://europa.eu/rapid/press-release_IP-14-761_hu.htm

Link küldés
.
PDF
Cikk nyomtatás
Utolsó módosítás: 2014. november 10.
A weboldalon HTTP-sütiket használunk, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Az adatvédelmi tájékoztatóban bővebb információkat talál arról, hogyan gondoskodunk adatainak védelméről.
Rendben