H2020
2014. február 25.
2014. február 25.
2014. február 25.
2014. február 25.
2014. február 25.
2014. február 25.

Horizont 2020 Program >> Sajtómegjelenések, média
Nőtt a kkv-k forrásszerzési lehetősége az uniós kutatás-fejlesztési keretben
Jelentősen nőtt a kis- és közepes vállalkozások (kkv) forrásszerzési lehetősége a Horizon 2020, közvetlenül Brüsszelből pályázható európai kutatás-fejlesztési támogatási keretben - hangsúlyozta Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti és gazdaságstratégiáért felelős államtitkára kedden a H2020 KKV Információs Napon, Budapesten.

A Nemzetgazdasági Minisztérium, a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) és a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) közös rendezvényén a hazai kis- és középvállalkozások számára elérhető pályázati lehetőségeket mutatták be. Cséfalvay Zoltán elmondta: 2014 és 2020 között 8,6 milliárd euró lesz elérhető kifejezetten a kis- és középvállalkozások számára a 2007-2013-as korábbi fejlesztési időszakhoz képest 30 százalékkal növelt, folyóáron 77 milliárd eurós európai központi kutatás-fejlesztési kereten belül.

Az államtitkár hangsúlyozta: a Horizon 2020 célja, hogy az erősnek számító európai kutatás-fejlesztés eredménye termékben is megjelenjen. Cséfalvay Zoltán elmondta, hogy 2007 és 2012 között a FP7 kutatási keretprogramból a kelet-közép-európai országok a források 5 százalékát tudták megszerezni, ezért az arány növelése céljából a versenyképességi tanács 816 millió eurót rendel ezen országok pályázói részvételének növelésére. A kelet-közép-európai országok kutatói pedig sikeres pályázat esetén évi 8 ezer euró fizetésbónuszt is kaphatnak - mondta.

A magyar pályázók 220 millió euró központi európai kutatás-fejlesztési forrást tudtak megszerezni 2007 és 2012 között, az összes keret 0,7 százalékát, ez az arány közel megfelel Magyarország uniós GDP-hez való hozzájárulásának. Cél a következő, 2014-2020-as időszakban a GDP-hozzájárulásban mért szint tartása, illetve növelése, előbbi esetben 300 millió, utóbbinál 350 millió euró fejlesztési forrást kellene megszerezniük a magyar pályázóknak a központi brüsszeli keretből - ismertette az államtitkár.

A korábbi időszak magyar tapasztalatai azt mutatják, hogy a központi európai kutatás-fejlesztési források megszerzésében a vállalkozások jelentős lemaradásban vannak a kutatóintézetekhez képest, ezen lehet változtatni a megnövekedett lehetőséggel - tette hozzá Cséfalvay Zoltán, aki szerint a magyar vállalkozások sikeresek forrásszerzésben, hiszen a beadott pályázatok egyötöde nyert, ami megfelel az uniós átlagnak.

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy a Horizon 2020 központi brüsszeli keret mellett a magyar pályázóknak lehetőségük lesz a Magyarország számára kohéziós és strukturális alapokban elkülönített uniós forrásokból mintegy 700 milliárd forint keret felhasználására kutatás-fejlesztés és innovációs célra. Ennek egyharmada pénzügyi eszköz, azaz kedvezményes hitel, garancia lesz, s a jövőben is lehet számítani a hazai kutatás-fejlesztési, innovációs forrásokra az innovációs alapban - fejtette ki. Spaller Endre, a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) elnöke az MTI-nek elmondta, hogy növelni szeretnék a kis- és középvállalkozások arányát a Horizon 2020 keretre pályázók körében, ehhez a hivatal segítséget nyújt a potenciális pályázóknak.

Egyebek között a tervek szerint felmérik a kkv-k projektajánlatait a hamarosan induló H2020. gov.hu tematikus információs weboldalukon, s a korábbi pályázatok bírálóinak tapasztalataira építve igyekeznek a pályázatíráshoz szakmai segítséget nyújtani - fejtette ki a NIH elnöke. A szervezők tájékoztatása szerint a H2020 KKV Információs Napon közel 250 hazai kkv-k képviselői jelentek meg.

Forrás: MTI

Link küldés
.
PDF
Cikk nyomtatás
Utolsó módosítás: 2015. január 30.
A weboldalon HTTP-sütiket használunk, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Az adatvédelmi tájékoztatóban bővebb információkat talál arról, hogyan gondoskodunk adatainak védelméről.
Rendben