H2020
2014. február 25.
2014. február 25.
2014. február 25.
2014. február 25.
2014. február 25.
2014. február 25.

Hogyan pályázzunk >> Horizontális szempontok
A Társadalmi nemek egyenlősége a Horizont 2020-ban
A H2020 keretprogram elkötelezett nemek közötti egyenlőség támogatása iránt a kutatás és az innováció területén.

Ezt a személetet a H2020 Keretprogramot létrehozó hivatalos dokumentumokban megfogalmazott célok is tükrözik:

  • Társadalmi nemek közötti egyenlőség a döntéshozatalban
  • Társadalmi nemek közötti egyenlőség a kutatócsoportokban
  • Társadalmi nem (gender) elemzések integrálása a K+F tartalmakba.

E három célkitűzés összhangban van az Európai Bizottság  társadalmi nemek közötti egyenlőséget elősegítő stratégiájával valamint az Európai Kutatási Térség (ERA) létrehozásáról szóló 2012. júniusi bizottsági közleménnyel. E három elem a kutatási és innovációs ciklus minden szakaszában érvényesül.

Társadalmi nemek közötti egyenlőség a döntéshozatalban

A cél a Bizottság által kitűzött 40%-os részvétel elérése az alulreprezentált nemek arányát illetően minden egyes csoportban (értékelő bizottságokban, szakértői csoportokban). A tanácsadó csoportok esetében 50%-os részvétel elérését tűzték ki célul. 

Elvárás az is, hogy minden szakértői csoportban képviseltesse magát egy gender szakértő. A H2020 Keretprogram törekszik a magas szintű szakértelem és a társadalmi nemek közti egyenlőség egyidejű biztosítására a program megvalósítása során.

Társadalmi nemek közötti egyenlőség a kutatócsoportokban

A H2020 ösztönzi a nők és a férfiak kiegyensúlyozott részvételét a kutatási tevékenységekben az innovációs ciklus minden szakaszában. A résztvevők pályázati szinten történő elköteleződésének elősegítése érdekében, a nemek közötti egyensúly szerepet kapott a rangsorolási tényezőkben az egyenlő pontszámot elért pályázatok között. Továbbá a támogatási szerződés aláírásával a kedvezményezettek elkötelezik magukat a férfiak és a nők közötti esélyegyenlőség támogatása iránt a projekt megvalósítása során, ideértve a nők alkalmazását vezető pozíciókban is.

A kutatási és innovációs tartalmak gender dimenziója

A társadalmi nem (gender) dimenzió a Horizon2020 munkaprogram témáiban is megjelenik. Ezekben az esetekben a pályázók bemutatják, hogy a társadalmi nemek közötti egyenlőség dimenziója hogy jelenik meg a projektjeikben. A kifejezetten gender dimenziójú témák külön megjelölésre is kerültek a pályázati felhívásokon belül, hozzájárulva ezzel ezek könnyebb eléréshez.

Gender Tréning

A Horizont2020 újdonsága, hogy a gender témájú tréningek beszámíthatóak az elszámolható költségekbe. (A munkaprogram melléklete kifejezetten említi a gender tréning beszámításának lehetőségét az elszámolható költségekbe.)   A tréningek célja a gender szakértelem megosztásának és továbbfejlesztésének támogatása a támogatásra kerülő projektekkel kapcsolatban.
Forrás: https://ec.europa.eu/programmes/horizon2020/sites/horizon2020/files/FactSheet_Gender_2.pdf 

Hasznos linkek:

Az NCP-k: a társadalmi nemek közötti egyenlőség területéért az NCP koordinátorok felelnek. További kérdés felmerülése estén vegye fel a kapcsolatot az NCP koordinátorral vagy a "Science with and for Society" területért felelős NCP-vel:

http://www.h2020.gov.hu/horizont2020-program/nemzeti-kapcsolattarto 

 

A Science with and for Society tématerület társadalmi nemek közötti egyenlőséget elősegítő pályázatai: 
GERI.3.2015: http://ec.europa.eu/research/participants/portal/desktop/en/opportunities/h2020/topics/2707-geri-3-2015.html 
GERI.4.2015: http://ec.europa.eu/research/participants/portal/desktop/en/opportunities/h2020/topics/2415-geri-4-2015.html

 

GenPort – a témában együttműködő közösségek: www.genderportal.eu

Gender témájú publikáció: http://ec.europa.eu/research/science-society/document_library/pdf_06/gendered_innovations.pdf 

Esettanulmányok: http://ec.europa.eu/research/science-society/gendered-innovations/index_en.cfm

Gender Toolkit: http://www.yellowwindow.be/genderinresearch/

Cost Action Gender STE  http://www.cost.eu/media/newsroom/genderSTE

Link küldés
.
PDF
Cikk nyomtatás
Utolsó módosítás: 2015. szeptember 01.
A weboldalon HTTP-sütiket használunk, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Az adatvédelmi tájékoztatóban bővebb információkat talál arról, hogyan gondoskodunk adatainak védelméről.
Rendben