H2020
2014. február 25.
2014. február 25.
2014. február 25.
2014. február 25.
2014. február 25.
2014. február 25.

Hogyan pályázzunk >> Lehetőségek KKV-k számára
Lehetőségek KKV-k számára

Az innováció támogatása a Horizont 2020-ban kétféleképpen valósul meg:

 • pályázati úton (grant) és
 • kockázatfinanszírozási eszközökön keresztül (kölcsön, garancia és tőkefinanszírozás).

Az innováció támogatása szempontjából a fókuszban a kutatásba és innovációba befektető vállalkozások, kiemelten a kis- és közepes vállalkozások számára nyújtott lehetőségek állnak.

Pályázati úton nyújtott támogatások

 1. A KKV-k részt vehetnek a Horizont 2020 program csaknem bármely pályázati felhívására beadott (együttműködési) projektjavaslatok nemzetközi konzorciumában. A pályázati felhívások a Horizont 2020 program egyes pillérjein belül, tematikus területek szerint érhetők el.

A pályázati támogatás formái:

 • Kutatási és Innovációs akciók (Research and Innovation Actions)

  Az FP7 kollaboratív/együttműködési kiírásainak folytatása. A támogatás célja új tudás létrehozása, egy új technológia, termék, folyamat, szolgáltatás vagy megoldási metódus megvalósíthatóságának feltérképezése. Ezen célok mentén az akciók tartalmazhatnak alap- és alkalmazott kutatási, technológiafejlesztési és integrációs tevékenységeket; tesztelési és validációs folyamatokat kisméretű prototípus laboratóriumi, vagy szimulációs környezetben.

  EU támogatási intenzitás: 100%

 • Innovációs akciók (Innovation Actions)

  A támogatás célja olyan tevékenységek támogatása, amelyek új, módosított, továbbfejlesztett termékek, eljárások, szolgáltatások létrehozására fókuszálnak. Ezen célok mentén a pályaművek tartalmazhatnak prototípusok elkészítését, tesztelését, demonstrációját, termékvalidálást és piaci bevezetést elősegítő tevékenységeket.

  EU támogatási intenzitás: 70%
 1. A Horizont 2020 program újdonsága az ún. KKV eszköz (SME instrument), amelynek keretében egy KKV egyedül is benyújthat projektjavaslatot.

A KKV eszközről bővebb információt talál itt: KKV eszköz

 1. A tagállamok és az Európai Bizottság közös programjai:
 • EUROSTARS 2 Közös Program, amely a K+F intenzív KKV-k transznacionális együttműködési projektekben való részvételt támogatja
 • AAL Közös Program, amelynek fő célja innovatív, infokommunikációs technológia-alapú megoldások (termékek, rendszerek, szolgáltatások) fejlesztése annak érdekében, hogy az idős emberek életminősége javuljon, miközben új lehetőségeket teremt az európai ipari bázis, különösen a kis- és közepes vállalkozások számára.
 1. Innováció a KKV-k számára” program INNOSUP pályázatai, amely a KKV-k számára elérhető, innovációt támogató szolgáltatások kifejlesztését célozzák.

Kockázatfinanszírozási eszközök

Formái:

 • Kölcsön és garancia (Adósságfinanszírozási eszköz)
 • Tőkefinanszírozás (Kockázati tőke és technológia transzfer).

További információ: Kockázatfinanszírozáshoz jutás

Rendelkezésre álló költségvetés: kb. 8,6 milliárd euró

Mivel a Horizont 2020 program kiemelten foglalkozik a KKV-kal, ezért célja, hogy a II. „Ipari vezető szerep” és III. pillér „Társadalmi kihívások” költségvetésének 13 %-át a különböző együttműködési projektekben (kutatási és innovációs akciók, valamint innovációs akciók) résztvevő, 7%-át pedig a KKV eszközben résztvevő KKV-knak adják támogatásként.

Ezen felül az „Innováció a KKV-k számára program” költségvetését is direkt vagy indirekt módon a KKV-k támogatására nyújtják.

Link küldés
.
PDF
Cikk nyomtatás
Utolsó módosítás: 2014. március 19.