H2020
2014. február 25.
2014. február 25.
2014. február 25.
2014. február 25.
2014. február 25.
2014. február 25.

Hogyan pályázzunk >> Gyakorlati tudnivalók
Szerepek a Horizont 2020 projektekben
  1. Kedvezményezett
  • feladata és felelőssége a támogatott projekt megvalósítása az ehhez szükséges erőforrások biztosításával,
  • a támogatási szerződés aláírója (a koordinátor közvetlen aláíró, míg a tagok a csatlakozási dokumentumot írják alá), így az abból fakadó jogokat és kötelezettségeket viseli (pl. projekteredmények tulajdonosa, beszámolási kötelezettséggel rendelkezik),
  • konzorciumban betöltött szerepe alapján lehet koordinátor vagy konzorciumi tag. A koordinátor viseli a legnagyobb felelősséget a projekten belül, hiszen az ő feladata a projektmenedzsment (pl. beszámolók benyújtása vagy a támogatás tagok részére történő utalása), valamint a támogatóval történő kapcsolattartás.
  1. Projektmegvalósításba bevont harmadik fél
  • a kedvezményezetten keresztül közreműködik a támogatott projekt megvalósításában, erőforrást bocsát a projekt rendelkezésére,
  • azonban nem részese a konzorciumnak és nem írja alá a támogatási szerződést, így a támogató felé nem tartozik felelősséggel (esetében azonban a kedvezményezettnek gondoskodnia szükséges az ellenőrzés-tűrés biztosításáról),
  • a projektmegvalósításban betöltött szerepe alapján lehet kutatási/innovációs feladat megvalósítója, szolgáltatásnyújtó vagy a kaszkád finanszírozás címzettje:

Alvállalkozó (ld. AMGA - Annotated Model Grant Agreement; magyarázatokkal ellátott támogatási szerződés sablon, mely a program útmutatójának tekintendő - Article 13): kutatási vagy innovációs feladatot valósít meg a kedvezményezettel kötött szerződés alapján, nyereséget is tartalmazó díj ellenében. Kiválasztásánál érvényesíteni szükséges a legjobb ár-érték arány elvét.

Kapcsolt harmadik fél (ld. AMGA Article 14): kutatási vagy innovációs feladatot valósít meg a kedvezményezettel fennálló és a projekten túlmutató jogi kapcsolata alapján, költségeinek megtérítése ellenében.

Szolgáltatásnyújtó (ld. AMGA Article 10): a projekt végrehajtásához szükséges, azonban kutatási vagy innovációs feladatnak nem minősülő feladatot végez a kedvezményezettel kötött szerződés alapján, nyereséget is tartalmazó díj ellenében. Kiválasztásánál érvényesíteni szükséges a legjobb ár-érték arány elvét.

Természetbeni hozzájárulást nyújtó (ld. AMGA Article 11. és 12.): a kedvezményezett számára szakértelmet, infrastruktúrát, forgóeszközt vagy szolgáltatást bocsát rendelkezésre ehhez kapcsolódó költségeinek megtérítése ellenében vagy ingyenesen.

Kaszkád finanszírozás címzettje (ld. AMGA Article 15): a projekten belül kiírt pályázati feltételeknek való megfelelést követően kutatási vagy innovációs részfeladatot végez ösztöndíj, vissza nem térítendő támogatás, magvető tőke stb. ellenében.

Link küldés
.
PDF
Cikk nyomtatás
Utolsó módosítás: 2015. szeptember 28.
A weboldalon HTTP-sütiket használunk, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Az adatvédelmi tájékoztatóban bővebb információkat talál arról, hogyan gondoskodunk adatainak védelméről.
Rendben