H2020
2014. február 25.
2014. február 25.
2014. február 25.
2014. február 25.
2014. február 25.
2014. február 25.

III. Társadalmi Kihívások >> 2. társadalmi kihívás: Élelmezésbiztonság, fenntartható mezőgazdaság, tengerkutatás és tengerhasznosítási célú kutatás, valamint a biogazdaság
A 2. társadalmi kihívás: Élelmiszerbiztonság, fenntartható mezőgazdaság és erdészet, tengerkutatás, tengeri és belvízi kutatás és a biogazdaság
A mezőgazdaság, erdészet, halászat és akvakultúra, valamint a bio-alapú iparágak az európai gazdaság és társadalom szerves részét képezik. Tekintettel arra, hogy szűkösek a természeti erőforrások, ezeknek az ágazatoknak úgy kell termelniük és a biológiai erőforrásokat felhasználniuk, hogy kielégítsék a fogyasztók és számos iparág igényét. Az ágazatoknak, amellett hogy munkahelyeket és üzleti lehetőségeket biztosítanak, szembe kell nézniük azokkal a kihívásokkal, amelyek kutatás-fejlesztésen és innováción alapuló megoldásokat kívánnak meg.

Fókuszterületek:

 • Fenntartható mezőgazdaság és erdőgazdálkodás;
 • Fenntartható és versenyképes agrár-élelmiszeripari ágazat a biztonságos élelmiszerek és az egészséges táplálkozás szolgálatában;
 • A vízi biológiai erőforrásokban rejlő lehetőségek feltárása;
 • Fenntartható és versenyképes bio-alapú iparágak;
 • Horizontális tenger- és tengerhasznosítási célú kutatás.

A munkaprogram ennek megfelelően döntően három területre tagolható.

I. Fenntartható Élelmiszer-biztonság (SFS)

Az egyik legfontosabb prioritás a megfelelő biztonságos és tápláló élelmiszerhez való hozzáférés biztosítása valamennyi uniós polgár számára ma és a jövőben is. Ugyanakkor a termelés és az élelmiszerek feldolgozása is kulcsfontosságú gazdasági tevékenység, amely munkahelyeket biztosít – döntően a kis-és középvállalkozásokra építve -, hozzájárul a készségek és a képzés fejlesztéséhez, vonzza a beruházásokat, stb. A K+F ezen a területen lefedi a teljes élelmiszerláncot, magában foglalva mind a kínálati, mind a keresleti oldalt.

A támogatandó területek: 

 • Fenntartható élelmiszer-előállító rendszerek;
 • Biztonságos élelmiszer és egészséges diéták, valamint fenntartható fogyasztás;
 • Az élelmiszer-biztonság globális vezetői.

II. Tengerekben és Óceánokban rejlő lehetőségek feltárása (BG)

Ennek a fókuszterületnek a célja az, hogy elősegítse a különböző tengeri tevékenységek, technológiák és a tengeri környezet közötti bonyolult összefüggések megértését. Teszi ezt úgy, hogy a kutatás-fejlesztés és innováció révén fellendíti, felgyorsítja a tengeri és a tengerparti gazdaság potenciálját. Ez növelni fogja az ágazati és ágazatokon átívelő együttműködést jelentős nemzetközi, regionális és nemzeti kezdeményezésekre építve.

A támogatandó területek: 

 • A tengeri élet változatosságának fenntartható kihasználása;
 • Új tengeri lehetőségek;
 • Óceán megfigyelő technológiák/rendszerek;
 • Horizontális szempontok, társadalmi-gazdasági tudományok, innováció, társadalom iránti elkötelezettség és az óceánok irányítása a teljes kék növekedés fókuszterületen.

III: Innovatív, Fenntartható és Inkluzív Biogazdaság (ISIB)

Olyan akciók, tevékenységek jelennek meg itt, amelyek célja a fenntartható mezőgazdasági és erdőgazdálkodási folyamatok támogatása, közjavakkal és innovatív termékekkel való ellátás a fenntartható növekedéshez, az innováció ösztönzése (beleértve a társadalmi innovációt is) a vidéki területeken és az innováció fokozása, erősítése a bio-alapú iparágakban.

Ezek a tevékenységek, elsősorban az innováció, a piaci és a felhasználó által vezéreltek, és kiegészítik a másik két fókuszterület keretében támogatott tevékenységeket. 

A támogatandó területek: 

 • Fenntartható mezőgazdaság és erdészet;
 • Fenntartható és versenyképes bio-alapú iparok;
 • Minden tevékenységet átfogó akciók.

2014/15. évi költségvetés:

Tématerület
2014
2015
SFS
138 millió EUR
110,5 millió EUR
BG
59 millió EUR
Ez az összeg a többi más társadalmi kihívásokból kiegészítve, összesen 100 millió EUR
26 millió EUR
Ez az összeg a többi más társadalmi kihívásokból kiegészítve, összesen 45 millió EUR
ISIB
44,5 millió EUR
42 millió EUR
Más akciók
14 millió EUR
17 millió EUR
Hozzájárulás más társadalmi kihívásokhoz
4,39 millió EUR
5,5 millió EUR
Teljes összeg
259,89 millió EUR
201 millió EUR

Forrás: http://ec.europa.eu/research/participants/data/ref/h2020/wp/2014_2015/main/h2020-wp1415-food_en.pdf

A 2. társadalmi kihívás Horizont 2020-on belül elfoglalt helyzetéről, részletes költségvetéséről, konkrét pályázatairól és azok beadási módjáról és határidejéről a 2014. február 10-én megrendezett „Agrárgazdasági és környezetvédelmi információs nap”-on elhangzott előadásanyagok nyújtanak további tájékozódást:

További információ:

Nemzeti kapcsolattartó pont: http://www.h2020.gov.hu/horizont2020-program/nemzeti-kapcsolattarto
Link küldés
.
PDF
Cikk nyomtatás
Utolsó módosítás: 2015. szeptember 01.
A weboldalon HTTP-sütiket használunk, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Az adatvédelmi tájékoztatóban bővebb információkat talál arról, hogyan gondoskodunk adatainak védelméről.
Rendben