H2020
2014. február 25.
2014. február 25.
2014. február 25.
2014. február 25.
2014. február 25.
2014. február 25.

III. Társadalmi Kihívások >> 3. társadalmi kihívás: Biztonságos, tiszta és hatékony energia
A 3. társadalmi kihívás: Biztonságos, tiszta, hatékony energia

Az EU2020 dokumentum energia- és klímapolitikai céljaival összhangban a Horizont 2020 Energia programja hozzá kíván járulni - az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséhez, a megújuló energiaforrások használatának elterjesztéséhez és az energiahatékonyság növeléséhez.


A pályázati felhívásokat (dátum, tartalom stb.) részletesen a jelenlegi időszakra (2016-2017) érvényes energetikai munkaprogram tartalmazza. A jelenleg érvényes munkaprogram, azaz a felhívások elérhetősége:
http://ec.europa.eu/research/participants/data/ref/h2020/wp/2016_2017/main/h2020-wp1617-energy_en.pdf

 
A pályázat elkészítésével kapcsolatos egyéb tudnivalókat egy 30 oldalas dokumentumban, az Általános függelékben (General Annexes) foglalták össze: http://ec.europa.eu/research/participants/data/ref/h2020/other/wp/2016-2017/annexes/h2020-wp1617-annex-ga_en.pdf )

 
A programfelhívásokkal kapcsolatos összes dokumentum elérhető a https://ec.europa.eu/research/participants/portal/desktop/en/funding/reference_docs.html oldalon.


A program keretében támogatott kutatást és innovációt a terület legfontosabb társadalmi kihívásainak szolgálatába kell állítani, a jelenlegieknél költséghatékonyabb és megbízhatóbb technológiákat és megoldásokat kifejlesztve. A programterület pályázati felhívásai az Unió kutatási és innovációs energiapolitikáját megalapozó stratégiai eszköznek az ún. SET Tervet - Strategic Technologies Plan tekintik, melyről részletesen az angol nyelvű https://setis.ec.europa.eu/set-plan-process információs honlapról tájékozódhatunk. A megújuló területet mintegy 350 millió €-val, az energiahatékonysági terület kutatását és az intelligens városok és közösségek területet is a Bizottság évente kb. 100 millió €-val támogatja. Azonban kiemelték, hogy szeretnék a támogatások kapcsán ennek többszörösét a tőke és az ipar bekapcsolásával hasznosítani.

 
A tervek szerint az időben egymást követő pályázati felhívások a terület aktivitásaira vonatkozó teljes innovációs láncot lefedik, azaz a nagyléptékű demonstrációig, valamint a piaci hasznosítás segítéséig eszközöket biztosítanak.


Ezen technológiai fejlesztési szintek mérésére elfogadott az a klasszifikáció, amely az egyes projektek készültségi fokát 9 szintre sorolja be (Technology Readiness Level = TRL 1-9). Az egyes energetikai kiírások általában meghatározott szintű TRL-t céloznak meg, amelyet a pályázati dokumentációban találunk meg. A szintek pontos definíciója a General Annexes pályázati dokumentumban (27. oldal) találhatók, de az alábbi felsorolásban címszavakban utalunk a jelentésükre.

 1. Idea - ötletv, elv
 2. Basic research - alapkutatás
 3. Technology formulation - technológia kialakítása
 4. Applied research, first laboratory tests completed; proof of concept - alkalmazott kutatás, az első laboratóriumi előállítás
 5. Small scale prototype - kis skálán működő prototípus
 6. Large scale prototype - nagy skálájú prototípus
 7. Prototype system - prototípus rendszer
 8. Demonstration system – demonstrációs rendszer
 9. First of a kind commercial system - kereskedelmi rendszer kialakítása
  Full commercial application – teljes kereskedelmi szintű alkalmazás

A kiírások horizontálisan kapcsolódnak egyéb, például anyagtudományi, informatikai és kommunikációs területekhez.


Különösen érdekes lehet a Horizont 2020 17. és 18. munkaprogramjaik felhívása. Az Intelligens és Fenntartható városok SCC (Smart and Sustainable Cities) jelű felhívásait a 17. munkaprogram tartalmazza: http://ec.europa.eu/research/participants/data/ref/h2020/wp/2016_2017/main/h2020-wp1617-focus_en.pdf.


A Fast Track to Innovation Pilot kiírások külön a 18. munkaprogramban http://ec.europa.eu/research/participants/data/ref/h2020/wp/2016_2017/main/h2020-wp1617-fast-track_en.pdf kerültek kiírásra.

A Horizon 2020 Energia Kihívások második munkaprogramja két alapvetően kiemelt munkaterületre koncentrál. (Az alábbi főbb tematikus területek mellett a KKV eszköz (SME instrument) 2016-2017 felhívása a Munkaprogram 133. oldalán található.)

 • EE: ENERGY EFFICIENCY = Energiahatékonyság
  1. Heating and cooling – fűtés és hűtés
  2. Engaging consumers towards sustainable energy- a fenntartható energiát hasznosító fogyasztókért
  3. Buildings – épületek
  4. Innovative finance for energy efficiency investment – energiahatékonysági befektetések innovatív finanszírozása

 

 • LCE: COMPETITIVE LOW CARBON ENERGY = Alacsony szénfelhasználású energia technológiák
  1. Towards an integrated EU energy system - egy egységes európai energiarendszer felé
  2. Renewable energy technologies - megújuló energia technológiák
  3. Enabling the decarbonisation of the use of fossil fuels during the transition to a low-carbon economy - az alacsony szénfelhasználás felé való átmenet során a fosszilis üzemanyag decarbonizációja
  4. Social, economic and human aspects of the energy system - az energia rendszer szociális és humán aspektusai
  5. Supporting the development of a European research area in the field of energy – az európai kutatási térség fejlesztésének támogatása az energia területén
  6. Horizontális területek

 


Az NKFI Hivatal Honlapján a 2015. november-decemberi energetikai workshop oldalán további hasznos információk találhatók:
http://nkfih.gov.hu/nemzetkozi-tevekenyseg/horizont-2020/eloadasok


Nemzeti kapcsolattartó pont: http://www.h2020.gov.hu/horizont2020-program/nemzeti-kapcsolattarto

Link küldés
.
PDF
Cikk nyomtatás
Utolsó módosítás: 2016. január 25.
A weboldalon HTTP-sütiket használunk, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Az adatvédelmi tájékoztatóban bővebb információkat talál arról, hogyan gondoskodunk adatainak védelméről.
Rendben