H2020
2014. február 25.
2014. február 25.
2014. február 25.
2014. február 25.
2014. február 25.
2014. február 25.

Kapcsolódó felhívások >> Közös Technológiai Kezdeményezések (JTI)
Mi az ECSEL program célja?
Kiváló európai elektronikai alkatrészek és rendszerek (Electronics Components and Sytems for European Leadership - ECSEL) elnevezésű program célja az Európai Unió Horizont 2020 programja keretében az ipari szereplők (beleértve a KKV-kat is) és a nonprofit kutatóhelyek nemzetközi együttműködése révén a társadalom igényeit kielégítő, megbízható, környezetbarát, okos és komplex (az emberrel és egymással is kommunikáló, a fizikai és a virtuális teret összekötő) rendszerek kifejlesztése a mikrochipekktől a kész eszközig (autóig, repülőgépig) terjedő értéklánc mentén.

A program célja az ipar által vezérelt dinamikus nemzetközi szakmai környezet kialakításával piacképes termékek, technológiák szolgáltatások kifejlesztése, melyekkel a program hozzájárul a versenyképes európai ipar további erősödéséhez.

A program a 2008-2013 között futó ENIAC és ARTEMIS programok folytatása.

 

A program ipar által meghatározott fő tématerületei:

  • mikro/nanoelektronika,
  • beágyazott/ kiber-fizikai rendszerek
  • okos rendszerek integrációja.

 

Az ECSEL program a köz- és magánszféra közötti együttműködés. A programot az EUMSZ 187. cikke értelmében önálló jogi személyiségként létrehozott (és 2014. június 27-től működő) ECSEL közös vállalkozás koordinálja, melynek feladatai közé tartozik a közös pályázati felhívások megjelentetése, a pályaművek közös értékelése és a kiválasztott projektek közös finanszírozása, pályázatok monitoringja.

A 2014-2020-as időszakra vonatkozóan a program finanszírozását az ECSEL közös vállalkozás tagjai biztosítják:

  • Európai Unió, melyet az Európai Bizottság képvisel (1,18 milliárd euró)
  • programban résztvevő országok (1,17 milliárd euró)
  • ipar képviselői: AENEAS és ARTEMISIA ipari egyesületek, EPoSS európai technológiai platform (1,65 milliárd euró)

Pályázás

A programban, olyan kutatási és innovációs (RIA) valamint innovációs (IA) projektekkel lehet pályázni, amelyek legalább három különböző tagországban működő független intézmény (kis- és középvállalkozás, nagyvállalat, felsőoktatási intézmény, kutatóintézet, non-profit intézmény) együttműködésében valósulnak meg és a pályázati felhívásban meghatározott szakmai területen innovatív termékek, eljárások, szolgáltatások létrehozását célozzák, melyek piaci hasznosítása a projekt lezárását követő két-három éven belül megkezdődik.

A pályázat benyújtásának menete

Először egy nemzetközi konzorcium keretében kidolgozott projektjavaslatot kell az ECSEL közös vállalkozáshoz benyújtani. A projektjavaslat értékelése, a rangsor kialakítása nemzetközi szinten történik. Nyertes nemzetközi pályázat esetén az egyes konzorciumi partnerek a saját nemzeti hatóságukhoz nyújtják be a nemzeti támogatásra vonatkozó pályázatukat. A nemzeti forrásra vonatkozóan a szerződéskötés és a finanszírozás nemzeti szinten zajlik, míg a támogatás Európai Unió által biztosított támogatásra a konzorciumok az ECSEL JU-val kötnek szerződést.

A program révén a magyar pályázók lehetőséget kapnak arra, hogy vezető ipari szereplőkkel közösen valósítsanak meg csúcstechnológiai fejlesztéseket, gyarapítva nemzetközi kutatási tapasztalataikat és kapcsolatrendszerüket, fokozva versenyképességüket.

 

A kétlépcsős pályázati kiírás első lépcsőjeként tavasszal kell benyújtani projekt koncepcióját, melynek értékelése alapján továbbjutott projektek nyújthatják be a kidolgozott projektjavaslatot a beadási határidőre.

További információ az aktuális pályázattal kapcsolatban itt érhető el: http://www.ecsel-ju.eu/web/index.php

 

ECSEL Nemzeti Kapcsolattartó:

Divinyi Ágnes

Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal

1077 Budapest, Kéthly Anna tér 1.

e-mail: agnes.divinyi@nkfih.gov.hu

Tel.: +36 1 896 3754

 

Sikertörténet

Link küldés
.
PDF
Cikk nyomtatás
Utolsó módosítás: 2017. augusztus 07.
A weboldalon HTTP-sütiket használunk, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Az adatvédelmi tájékoztatóban bővebb információkat talál arról, hogyan gondoskodunk adatainak védelméről.
Rendben