H2020
2014. február 25.
2014. február 25.
2014. február 25.
2014. február 25.
2014. február 25.
2014. február 25.

I. Kiváló Tudomány >> Jövőbeni és feltörekvő technológiák (FET)
Jövőbeni és Feltörekvő Technológiák (FET)
A Jövőbeni és Feltörekvő Technológiák a Horizont 2020 kiváló tudomány pillérének részét képezik, a terület pályázatai radikálisan új technológiai lehetőségek kutatását támogatják. A FET költségvetése a Horizont 2020-ban 2696 millió euró.

A jövőbeni és feltörekvő technológiák a Horizont 2020 útkereső, iránymutató területe. Célja hogy a multidiszciplináris, technológia-orientált, hosszú távú európai kutatások támogatása révén biztosítsa az ígéretes jövőbeni technológiák számára a korai alapokat, a versenyelőnyt az EU szereplői számára.

A Jövőbeni és Feltörekvő Technológiák területen 2014-15-ben három területen nyíltak pályázati lehetőségek:

 1. FET OPEN - nyitott felhívás

  A FET OPEN hosszú távú, tudományt és technológiát ötvöző új ötleteket támogat, amelyek radikálisan új, jövőbeni technológiák alapjait képezhetik. Nyitott felhívásain keresztül multidiszciplináris kutatási témák támogatására lehet pályázni. A nyitott felhívások a FET program költségvetésének 40%-t teszik ki, 2014-15-ben összesen 154 M euróra lehet pályázni. A pályázat folyamatosan nyitott, a beérkezett pályázatokat 6 havonta értékelik és rangsorolják.

 2. FET Proaktív

  A FET Proaktív felhívások keretében az EU előre meghatározott, feltörekvő multidiszciplináris témák kibontakozását, valamint a témák köré épülő közösségek építését, gondozását célozza. Ennek a strukturáláson alapuló, ám felfedező jellegű megközelítésnek a fő haszna azoknak az új területeknek az előmozdítása, amelyek még nem állnak készen arra, hogy bekerüljenek az ipari kutatási menetrendekbe. A 2014-15. évi munkaprogram három meghatározott témát támogat (H2020-FETPROACT) és egy harmadikat, amely hozzájárul az EU hosszú távú HPC stratégiai kutatási tervének megvalósításáához (H2020-FETHPC). Ide tartozik:
  • Global Systems Science (GSS),
  • Knowing, doing and being: cognition beyond problem solving,
  • Quantum simulation,
  • Towards exascale high-performance computing.

 3. FET Flagship - zászlóshajó projektek

  A FET zászlóshajó kezdeményezéseket az előző EU kutatási keretprogram alapozta meg.  Céljuk nagy horderejű interdiszciplináris tudományos és technológiai kihívások kezelése. A zászlóshajó projejektek tudományos kutatásai erős alapot biztosítanak a jövőbeni technológiai innováció és a gazdasági lehetőségek kiaknázásához, eredményeik jelentős társadalmi haszonnal bírnak. Az ilyen kezdeményezések átfogó természetük és nagyságrendjük következtében csak több szövetkező résztvevő (tudomány, ipar, polgárok és döntéshozók) tartós erőfeszítésével valósulhatnak meg. A zászlóshajó projektek révén meghatározott hosszú távú kutatási stratégiák megvalósításához EUs és nemzeti forrásokból támogatott projektek is csatlakoznak, évi 100 M EUR forrást biztosítva a kiválasztott két stratégiai kutatási területnek. A programokon belüli együttműködésének alapjait egy Partnerségi Keretmegállapodáson képezi (Framework Partnership Agreement – FPA), melynek keretében a szereplők stratégiai kutatási programot alakítanak ki és hajtanak végre.

A Horizont 2020 folytatást biztosít az FP7-ben indított két zászlóshajó projektnek: a Graphene és a Human Brain Project (HBP)

 • A Grafén projekt célja a forradalmi szénalapú anyag egyedülálló tulajdonságainak vizsgálata és hasznosítása. (A grafén fizikai és vegyi tulajdonságok különleges keveréke: ez a legvékonyabb anyag, sokkal jobban vezeti az áramot, mint a réz, 100–300-szor erősebb az acélnál, és páratlan optikai tulajdonságokkal rendelkezik.) Ez az anyag, amely többek között az információs és kommunikációs technológiai termékekben felválthatja a szilíciumot, a 21. század ugyanolyan csodája lehet, mint a műanyag a 20. században. A grafénnel végzett kutatás a feltörekvő transzlációs nanotechnológia kiváló példája, amelynek keretében az egyetemi laboratóriumokban tett felfedezések gyorsan átültethetők a gyakorlatba és a kereskedelmi termékekbe. A grafén és a hozzá kapcsolódó anyagok mind rövid-, mind hosszútávon mélyreható hatást gyakorolhatnak az információs és kommunikációs technológiára azáltal, hogy a szilíciumalapú elektronikai termékekben grafén összetevők kerülnek felhasználásra, amelyek aztán fokozatosan felváltják a szilíciumot, illetve teljesen új alkalmazásokat tesznek lehetővé. Az információs és kommunikációs technológián felül a grafénkutatás jelentős hatást fog gyakorolni az energia és a szállítás, valamint az egészségügy területére.

  A Grafén kiemelt projekt több, mint 75 kutatócsoportot és ipari szereplőt fog össze, 17 EU-s tagállamból és társult országból, akik közül négyen Nobel-díjasok.
 • A HBP, az Emberi agy projekt a világ legnagyobb kísérleti létesítményét kívánja létrehozni, célja az agy mindeddig legrészletesebb modelljének elkészítése, az agy működésének tanulmányozása, valamint egyéni kezelések kidolgozása a neurológiai és az azokhoz kapcsolódó betegségek esetében. Ez a kutatás tudományos és technikai szempontból megalapozza az orvostudomány továbbfejlődését, amely európaiak millióinak életminőségét lesz képes nagymértékben javítani. E kezdeményezés eredményeként az agy modellezése során gyűjtött és integrált kísérleti adatok felhasználásával azonosíthatók és pótolhatók lesznek az eddigi tudományos ismeretekben lévő hiányosságok az idegtudomány és a neuroinformatika területén. Az orvostudomány terén a projekt eredményei lehetővé teszik a jobb diagnózist, valamint a betegségek és a gyógyszerek modellezését. A számítástechnikában az interaktív szuperszámítógépes új technikák egyéb iparágakra is hatást fognak gyakorolni, míg az agy alapján modellezett eszközök és rendszerek túlmutatnak majd a jelenlegi technológiák energiahatékonysága, programozhatósága és megbízhatósága jelentette korlátokon, és ezáltal szabaddá teszik az utat az agyhoz hasonló intelligenciával rendelkező rendszerek előtt.

Bővebb információ:

Horizont 2020 FET program, hírek, tevékenységek: http://ec.europa.eu/programmes/horizon2020/en/h2020-section/future-and-emerging-technologies

Nemzeti kapcsolattartó pont: http://www.h2020.gov.hu/horizont2020-program/nemzeti-kapcsolattarto

 

Információs napok, előadások:

Dátum, helyszín
Rendezvény
Kapcsolódó pályázat

2014. január 20.
Brüsszel, Belgium
Horizon 2020 - FET Information Day on Proactive Initiatives and Flagships
FETPROACT-1-2014
FETPROACT-2-2014
FETPROACT-3-2014
FETFLAG-1-2014
FETFLAG-2-2014
Előadások elérhetők!
2014. április 9.
Párizs, Franciaország
HPC Info Day: Workshop organised by ETP4HPC
FETHPC-1-2014
FETHPC-2-2014

2014. május 16.
Brüsszel, Belgium
FET InfoDay on Coordination and Support Activities call
FETOPEN-2-2014
Előadások elérhetők!
2014. június 5-6
Budapest, Magyarország
FET Open & HPC információs nap és konzorciumépítő rendezvény
FETOPEN-1-2014
FETHPC-1-2014
FETHPC-2-2014

Link küldés
.
PDF
Cikk nyomtatás
Utolsó módosítás: 2015. szeptember 01.
A weboldalon HTTP-sütiket használunk, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Az adatvédelmi tájékoztatóban bővebb információkat talál arról, hogyan gondoskodunk adatainak védelméről.
Rendben