H2020
2014. február 25.
2014. február 25.
2014. február 25.
2014. február 25.
2014. február 25.
2014. február 25.

I. Kiváló Tudomány >> Kutatási Infrastruktúrák
Kutatási infrastruktúrák
A kutatási infrastruktúrák a különböző kutatói közösségek által kutatásaik végzésére és az innováció előmozdítására használt eszközök, források és szolgáltatások. Adott esetben kutatáson túli alkalmazásuk is előfordulhat, például oktatási vagy közszolgáltatási területeken.

A kutatási infrastruktúrák – legyenek akár egy- vagy többhelyszínűek, illetve virtuálisak – különböző formái: nagy tudományos berendezések (vagy eszközök csoportjai); tudás-alapú források - például gyűjtemények, archívumok vagy tudományos adatok; e-infrastruktúrák - például adat és számítástechnikai rendszerek, kommunikációs hálózatok; és minden más, a kutatás és innováció területén való kiválóság eléréséhez szükséges egyedi berendezések.

A kutatási infrastruktúrák egyre növekvő szerepet játszanak a tudás és technológia fejlődésében és hasznosításában. Elősegítik a tudományos közösség strukturálódását, kulcsszerepet játszanak a hatékony kutatási és innovációs környezet kialakításában a legkülönbözőbb országokból érkező felhasználók számára nyújtott magas színvonalú kutatási szolgáltatásokkal és a fiataloknak a tudomány területére vonzásával. Képesek összegyűjteni az emberek, a tudás és a beruházás „kritikus tömegét”, hozzájárulva ezzel a nemzeti, regionális és európai szintű gazdasági fejlődéshez.

A kutatási infrastruktúrák fontosak annak elérésében is, hogy Európa vezető szerepet játszhasson egy nyitott, összefüggő, adatvezérelt és számítógép-intenzív tudomány és technika kialakulásában. Az e-infrastruktúrák minden európai kutatót „digitalizálnak”, fokozva a kutatás kreativitását és hatékonyságát, áthidalva a fejlett és kevésbé fejlett régiók közötti különbséget.

Mint ahogy a civil társadalmak alapját is az állami intézmények (infrastruktúrák) jelentik, ugyanúgy a kutatási infrastruktúrák a tudományos közösségek alapjait alkotják.

A kutatási infrastruktúráknak régóta jól megalapozott szerepe van a fizikai tudományok területén. Újabban a szabad hozzáférésű infrastruktúra fogalma (open access) minden tudományágra kiterjedt, beleértve az élet-, a környezet-, a társadalom- és a humán tudományokat. Ez nem utolsósorban az interdiszciplináris felhasználók hatására és az e-tudomány növekvő fontossága miatt következett be. Ezért a kutatási infrastruktúrák sok olyan területen nyújtanak kutatási lehetőségeket és szolgáltatásokat, mely területeket a Horizont 2020 más részei is megcéloznak, így különösen a „Társadalmi Kihívások”, a „Vezető Szerep az Alap- és Ipari technológiákban (LEIT)” részek, valamint a „Kiváló Tudomány” más területei: a „Jövőbeli és Feltörekvő Technológiák (FET)”, a “Marie Skłodowska-Curie” és az „Európai Kutatási Tanács (ERC)” akciók. Ez szintén jól érzékelhető a Kutatási Infrastruktúrák különböző témái és bizonyos Kiemelt Területek közötti szoros kapcsolatokban. Továbbá, termelési szintű e-infrastruktúrák képesek kiszolgálni a keretprogram bármely projektjének számítástechnikai és adatszükségleteit, erősítve a méretgazdaságosságot a Horizont 2020 támogatta projektek által használt ICT rendszereknél.

A H2020 e része által támogatott aktivitások fokozzák a kutatási infrastruktúrák innovációs képességét, többek között az ipari partnerség erősítése, a tudás-transzfer, egyéb disszeminációs tevékenységek, ipari kutatók és ipari szervezetek konzorciumokba vagy tanácsadó testületekbe való bevonása által.

A Kutatási Infrastruktúra tevékenységek a programban való részvétel szélesítéséhez is hozzájárulnak az ESFRI projektekben és az Integrating Activities-ben résztvevő Regionális Partner Berendezések fejlesztésének támogatásával. Az Európai Bizottság ösztönzi az Európai Strukturális és Beruházási Alapok felhasználását (összhangban a megfelelő S3 stratégiával) nemzeti és regionális szinten való kapacitás- és infrastruktúra építésre.

Költségvetés

Felhívások
2014/EUR
2015/MEUR
1. Új, világszínvonalú infrastruktúrák fejlesztése
70
129
2. kutatási infrastruktúrák megnyitása és integrálása
90
50
3. e-Infrastruktúrák
95
82
4. ködés támogatása
22
16,5
Más akciók
1,65
26,5
Horizontális tevékenységek
0,38
0,25
Teljes összeg
279,03
304.25


További információ: http://ec.europa.eu/research/participants/portal/desktop/en/opportunities/h2020/index.html

Nemzeti kapcsolattartó pont: http://www.h2020.gov.hu/horizont2020-program/nemzeti-kapcsolattarto

Link küldés
.
PDF
Cikk nyomtatás
Utolsó módosítás: 2015. szeptember 01.
A weboldalon HTTP-sütiket használunk, hogy a biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Az adatvédelmi tájékoztatóban bővebb információkat talál arról, hogyan gondoskodunk adatainak védelméről.
Rendben